Saját szerkesztett kép

Húha! Ismét egy nagyon nosztalgia témával jövők, ami nem mást mint az MSN korszaka és más egyéb közösségi oldalak. S, ez még nem minden, mert akkoriban a Facebook nem létezett, vagy csak inkább elbújt a háttérben. Inkább a MyVip, IwIw és MSN voltak a legnépszerűbbek, mint közösségi oldalak használata. Nem, akkor sem volt még csak az Instagram sem… 

A régi jó öreg MSN barátunk
Emlékszem, hogy imádtam használni, bár kicsit tényleg másabb volt, mint a mostani “utódja”, mert akkoriban fel is kellett venned embereket és ezt csak úgy tudtad megtenni, ha az illető rendelkezett egy fiókkal amit neked megadott. Akkoriban nem is létezett a Facebook, hogy elég volt neked csak megjelölni azt akit szeretnél ismerőseid közé tenni és máris mehetett a csevegés. Nem, ez nem így volt. Persze, bizonyos fórumokon vagy oldalakon ott hagytad az elérhetőséged, akkor sokan feltudtak venni téged, mint ismerősként.

Mint akár a Messenger, a MSN-hez is kellett egy használt email fiók amit te magad tudtál létrehozni és így tudtál csatlakozni az MSN-hez vagy akár egy microsoft fiókot is tudtál csinálni vagy esetleg a barátaid, barátnőid megleptek egyel amit te tudsz használni és ebben még az volt a legjobb, hogy akivel nem szerettél volna beszélgetni vagy nem akartad látni, hogy fent van, akkor egyszerűen átmentél egy másik MSN fiókba vagy rejtve tudtál maradni előle. Üzenetet lehetett írni akkor is, ha rejtve vagy bejelentkezve. Ha zenét hallgattál akkor azt is be lehetett állítani, hogy lássák-e a többiek mit hallgatsz vagy sem. Voltak olyan opciók is amelyeket közül is tudtál választani: Nem vagy gépközelben, elfoglalt és társaik. Egyetlen egy hátrányt tudnék ezzel kapcsolatban mondani, hogy ha nem volt interneted vagy elment az áram stb.. Akkor kijelentkezett vagy nem tudtál csatlakozni, esetleg a szolgáltatónál volt valami baj, hogy nem tudsz egyszerűen csatlakozni. Persze, voltak olyan példák is, hogy egyszerűen meghülyült. 

Mint a Messengernél, az MSN-en is tudtunk ilyen csoportos beszélgetést indítani, hogy a másik is csatlakozni tudjon az adott beszélgetéshez, valamint fájlokat és képeket is megtudtunk egymással osztani vagy akár csoportosan. És ez nem minden! Hangulat vagy akár szimplán üzenetet tudtál kiírni a profilodhoz, így bárki tudta, hogy most éppen milyen a kedved vagy a hangulatod, lehetett akár egy idézetet kiírni és társaik. Párkapcsolatok szempontjából is gyakran használták az MSN-t, mint kommunikációs eszközt.

Beszélgetni és Kamerázni csak a kiegészítőkkel lehetett megoldani, ha ezek nem voltak neked, akkor kénytelen voltál beszerezni egy mikrofont és egy webkamerát. 

A Jó régi IwIw és MyVip
Rengetegen használták az IwIw-et vagy a Myvipet. Emlékszem, mind a kettőre fel voltam regisztrálva és ha jól tudom, az IwIw-re csak akkor tudtál regisztrálni, ha valaki meghívott téged. Lényegében ugyanolyan platform mint a mostani Facebook oldal, persze kicsit mégis csak eltért a kettő, mind kinézetre, mindenhogy mások voltak, mint ahogyan természetesen a Facebook is teljesen más. Ha jól emlékszem aktívan használtam mindkét közösségi oldalt, de hamar meg is untam azt, így fokozatosan leszoktam róluk, sőt már azt se tudtam, hogyan tudnék belépni, mert a belépési adatokat totálisan elfelejtettem addigra. 

Nem voltak problémáim az IwIw-el, mert tetszett, hogy nem akárki tudot erre felregisztrálni, inkább max annyiból okozott sok embernek gondot/problémát, hogy most akkor melyik oldalon maradjon vagy melyiket törölje?  Mind a kettő nagyon hasznos kis oldal volt, mind kinézetileg, mind ahogyan fel volt építve. Ha nagyon választanom kellene most a kettő között, akkor a IwIw-re szívesen visszatérnék a letisztulása miatt és hogy annyi felesleges dolog nem volt fent rajta. Maximum annyi nehézség volt csak benne, mint a Facebooknál, hogy nehezen lehetett megtalálni a menüpontokat amiket szerettél volna, pl törölni a fiókodat. 

Üzenetet váltani is lehetett, ha írtál a másiknak, valamint képeket is feltudtál tölteni bármilyet, akár magadról. Mappákat is létre lehetett hozni amiben elrendezhetted őket, tehát mint a mostani Facebook. 🙂 Bár, azt hozzátenném, hogy túl sok képed esetén a Facebook egyszerűen lefagy, ilyet pláne nem tapasztaltam egyik oldalon sem akkoriban. 

Ti melyik közösségi oldalt használtátok gyakran, aktívan? 

Neked mi az emléked az MSN-ről? 

Klaudi